Santa Maria d’Agramunt és una església del s.XII, en la qual es comença a veure la transició del romànic (la portalada frontal i la lateral) i el gòtic (campanar i rosassa). Aquesta església va ser construida poc temps després de la conquesta cristiana de la zona per part d’Ermengol IV, comte d’Urgell. La seva mida i el seu valor arquitectònic testimonien un període de bonança econòmica pel Comtat d’Urgell, ja que al cap de poc es conquerirà Balaguer i tota la plana de Lleida i finalment Lleida i la seva horta.

A l’interior de l’església a la nau oriental, hi ha un retaule gòtic on es mostra l’Arcàngel Miquel lluitant contra Satanàs, a la capella de la Verge del Socós una talla de fusta policromada de la Verge del Castell a primera vista, en aquella mateixa capella hi la Verge del Socós, la patrona d’Agramunt. A la vegada també hi tenim un retaule barroc del Roser tallat en fusta a la nau occidental.

La portalada de Santa Maria d’Agramunt forma part del patrimoni cultural de Catalunya per la seva vàlua escultòrica dins de l’art romànic que hi ha en el nostre país; alhora, és l’església més meridional de Catalunya que conserva aquest estil. Durant la Guerra Civil, va ser conservada pels agramuntins apuntalant-la amb sacs de sorra i embastides per evitar que caigués. Així va aguantar tots els bombardejos que la vila va patir durant la Batalla del Segre; fins i tot es van aprofitar els seus fonaments per fer-hi el refugi antiaeri de la Guerra Civil.

L’Equip d’Ab Origine vol donar les gràcies a Mossén Uriel per la seva hospitalitat i per ensenyar-nos les capelles i tots els secrets que costen més de veure dins de l’església.

Portalada romànica principal i campanar i rossassa amb influències gòtiques

Porta Occidental

Capella de la Verge del Socós 

Nau Occidental 

Des de l’Absis Occidental

Nau Oriental

 Nau Oriental des de davant del retaule gòtic de  Sant Miquel

Retaule de Sant Miquel 

IMG_0546

Nau Principal vista des de l’altar principal

Nau Principal des del centre de l’església

Detalls del Retaule Barroc del Roser: 

IMG_0548 IMG_0549 IMG_0550 IMG_0552 IMG_0553 IMG_0554